Īpašā meistarklasē bauda Frenka Sinatras pieprasītāko viskiju

AnnaZars
AnnaZars 1. decembris 2015 09:53
1633

Aizvadītās ceturtdienas vakarā Rīgā, restorānā “Aqua Luna” notika pasaulslavenā amerikāņu dziedātāja Frenka Sinatras pieprasītākā dzēriena, skotu viskija “Chivas Regal” meistarklase. Pasākuma laikā viesiem bija iespēja uzzināt par viskija garšas daudzveidību un saderību ar dažādiem ēdieniem. Kā norāda pazīstamais ekskluzīvo dzērienu eksperts Edgars Grišulis, skotu viskijs ir īsts džentelmeņu dzēriens, tāpēc tā baudīšanas rituāls ir ļoti individuāls katram tā cienītājam.

Pasākumu vadīja aktieris un režisors Intars Rešetins. Tā laikā uzstājās arī dziedātājs Ivo Grīsniņš-Grīslis. Savukārt viskija meistarklasi klātesošajiem pasniedza dzērienu eksperts Edgars Grišulis. Meistarklases laikā viesiem bija iespēja nobaudīt trīs viskijus – 12, 18 gadus izturētus, kā arī jauno “Chivas Regal Extra” viskiju. Viskiju degustēšana tika apvienota ar īpaši dzērieniem piemeklētiem ēdieniem. 

Frenka Sinatras pieprasītākais viskijs

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados viskijs “Chivas Regal” tika asociēts ar pasaulē pazītamu aktieru un mūziķu draugu grupu - dziedātāju Frenku Sinatru (Frank Sinatra), dziedātāju Dīnu Mārtinu (Dean Martin) un citiem tā laika izklaides industrijas lielmeistariem. “Chivas Regal” ir bijis leģendārā amerikāņu dziedātāja Frenka Sinatras pieprasītākais dzēriens. Sinatra esot pieprasījis, lai šis viskijs būtu pieejams katra viņa koncerta aizkulisēs.

Kokteiļos viskija garšas notis ir jāizceļ vai jāpapildina

Viskija garšas notis atšķiras atkarībā no tā, cik ilgi tas ir izturēts. Tāpēc, raugoties uz viskija kokteiļu pagatavošanu, vienmēr jāpievērš uzmanība tām garšas notīm, kas sastopamas pašā viskijā. Tad, izmantojot dažādas sastāvdaļas, viskija garšas notis ir jāizceļ vai jāpapildina. Turpina ekskluzīvo dzērienu eksperts Edgars Grišulis: “Es ieteiktu 12 gadus izturētu  Chivas viskiju baudīt ar ledu vai ”ginger beer”, savukārt 18 gadus izturētu Chivas viskiju – kopā ar tīru avota ūdeni, lai “atvērtu” tā unikālās garšas īpašības. Jebkuru viskiju var baudīt arī “tīrā” veidā vai ar ledu. Runājot par viskija saderību ar ēdieniem, tāpat kā kokteiļos, noteikti jāpievērš uzmanība konkrētā viskija garšas notīm. Piemēram, 12 gadus izturēts viskijs lieliski iederēsies pie jūras velšu ēdieniem ar īpaši piemeklētām mērcēm un piedevām. Turpretim 18 gadus izturēts viskijs saderēs ar pīles, liellopu vai brieža gaļas maltītēm. Arī šajos ēdienos uzsvars jāliek uz viskija garšas notīm atbilstošām mērcēm un piedevām.”

Kvalitatīva viskija garša – ar mazliet medainu saldumu

Katra viskija pagatavošanai tiek izmantota īpaša formula un izvēlēti dažāda vecuma viskiji, kas piesķir jaunajam dzērienam savu neatkārtojamo garšu un smaržu. Piemēram, kvalitatīvam viskijam ir jābūt maigam, ar bagātīgiem rudens augļu un Skotijas savvaļas zāļu aromātiem, kā arī mazliet medainu saldumu un ilgu, patīkamu pēcgaršu. Būtiska nozīme viskija garšas veidošanās procesā ir arī mucai, kurā tas tiek izturēts. Jāuzsver, ka par skotu viskiju var dēvēt tikai to, kas ozolkola mucās izturēti vismaz trīs gadus. 

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Nymph 2. decembris 2015 09:13 Kerstyna

Es laikam arī drīzāk tad izvēlos tīru, bet šī izvēle arī nenāca ta pēkšņi - kādreiz tāpat nespēju iedomāties, ka varētu viskiju dzert ne-kokteilī... līdz brīdim, kamēr aizbraucu uz Skotiju un nogaršoju īstu single-malt viskiju. Tad arī sapratu, ap ko lieta grozās :) Lai gan - tādi jauktie viskiji (piemēram - Jameson un citi plašām masām pieejamie) gan labāk garšo tomēr ar kaut ko atjaukti. Vai pareizāk - tajos tik labi nejūt tās īpašās garšas nianses.

Kerstyna 1. decembris 2015 17:35

Ar viskiju tāpat kā ar konjaku.... kad iemalkosi īsto, tad zināsi - ir tavējais vai nē. Un man šķiet, ka arī viskijs ir solo un tikai. Vai nu viskijs, vai kaut kas cits.

Nymph 1. decembris 2015 17:05

Hmm... nu, šis gan: "Piemēram, kvalitatīvam viskijam ir jābūt maigam, ar bagātīgiem rudens augļu un Skotijas savvaļas zāļu aromātiem, kā arī mazliet medainu saldumu un ilgu, patīkamu pēcgaršu." droši vien vairāk attieksies tieši uz pašu Chivas Regal, jo patiesībā viskijiem ir bezgala daudz dažādu garšas un aromātu variāciju un tas nebūt nenosaka, vai konkrētais viskijs ir vai nav kvalitatīvs ;)