Alus baudīšana, gatavojoties Līgo svētkiem

Linduchy
Linduchy 10. jūnijs 2019 15:55
219

Tuvojoties Līgo svētkiem, daudzas saimnieces domā, kā iekārtot svinību vietu, kādus dekorus izvēlēties, kādus vainagus pīt, kādus brunčus vilkt un ko galdā likt. Un, protams, Līgo svētku galds nav iedomājams bez alus.

Kā top alus, kā pieskaņot alu ēdienam un citus alus noslēpumus devos noskaidrot uz alus darītavu Valmiermuiža.

20190610154645-53708.jpg

Valmiermuižā ciemojos pirmo reizi. Mani patīkami pārsteidza alus darītavas saimnieka Aigara Ruņģa sirsnīgā un viesmīlīgā uzņemšana, savukārt Valmiermuižas senais nams dāvāja patīkamu vēsumu tveicīgā vasaras dienā, lai varētu ļauties interesantām sarunām un alus baudīšanai. 

20190610154709-28396.jpg

Alus baudīšana un pieskaņošana ēdienam

Alus ir bijis latviešu nacionālais dzēriens kopš senseniem laikiem. Tautasdziesmās daudz apdziedāts kā īstu svētku dzēriens. Bet šobrīd alus daudzveidība un plašā pieejamība ir mazinājusi tā patieso vērtību. Svētku reizēs galdā tiek celts dzirkstošais vīns vai citi dzērieni, savukārt alus ir saglabājis savu statusu vien Līgo svētkos, hokeja čempionāta laikā un dārza ballītēs, kurās tiek grilēta gaļa un pasniegti čipši uzkodās.

20190610154744-71888.jpg

Degustāciju sākām ar Valmiermuižas klona alu. Iesalu, kuru izmanto klona alus gatavošanai, diedzē uz klona grīdas no īpaša akmens, tāpēc alum arī tāds nosaukums. 

Šo lāgeralu var baudīt ar dažādām gaļas un dārzeņu uzkodām, govs piena sieriem un jūras veltēm. 

20190610154808-64664.jpg

Ideja Līgo svētku galda uzkodām – grauzdēta sēklu saldskābmaize ar brieža aknu pastēti un viegli iemarinētiem dārzeņiem vai speķa maize ar sīpolu marmelādi, sālītu gurķi un mikrozaļumiem.

Reti kurā Līgo svētku svinēšanas vietā iztiek bez šašlika cepšanas. Gaļas maltītes baudīšanu lieliski papildinās Valmiermuižas tumšais dūmalus, kuram piemīt maigs dūmu aromāts un garša. Tumšā dūmalus brūvēšanā tiek izmantots īpaši dūmots iesals, kuru kaltē virs atklātas uguns bērza malkas dūmos.

Ideja Līgo svētku galdam – vasaras karstumā var iztikt bez rasoliem un citiem majonēzes salātiem. Papildini bagātīgu gaļas maltīti ar košiem, veselīgiem un ļoti gardiem salātiem no dažādu veidu salātlapām, gurķa pusdaiviņām (bez mizas un sēklām), pesto un ēdamiem ziediem.

20190610154838-22167.jpg

Degustācijas pusdienas noslēdzām ar desertu – kārtaino šokolādes un ogu siera kūku. Līdz šim pat domās nepieļāvu alus pasniegšanu deserta baudīšanas laikā, bet Valmiermuižas alus degustācijas laikā manas domas mainījās. Valmiermuižas Baltijas porteri raksturo izteikti tumšs tonis, grauzdētas kafijas rūgtums, žāvētu vīģu un sālītu mandeļu buķete - tas lieliski saskan ar desertiem.

20190610154905-11699.jpg

Pēc sātīgām un gardām pusdienām devāmies izpētīt savām acīm, kā tad top Valmiermuižas alus. Alus darītavas saimnieks atklāti izrādīja un izstāstīja visu par Valmiermuižas alus sastāvdaļām un gatavošanas tehniku, vien paturot noslēpumā svarīgāko alus brūvēšanas elementu – izmantotā rauga veida nosaukumu.

20190610154947-15442.jpg

No kā tiek gatavots Valmiermuižas alus

Izrādās, ka šobrīd Latvijas normatīvie akti nepieprasa norādīt sastāvu uz alus etiķetes. Un par alu var dēvēt jebkuru dzērienu, kuram ir pievienots miežu iesals. Valmiermuižas saimniekam gan ir pretējs uzskats, viņš iestājas par atklātību, tāpēc uz Valmiermuižas produkcijas var izlasīt sastāvu.

20190610155115-44672.jpg

Valmiermuižas alus tiek brūvēts no kvalitatīva vietējā ūdens, kas tiek iegūts no 130 m dziļa urbuma, dažādiem iesala un apiņu veidiem, pievienojot klāt raugu un sirdsapziņu. Sastāvdaļu dažādie paveidi, proporcijas, brūvēšanas temperatūra un laiks nosaka Valmiermuižas alus raksturīgo aromātu un garšu.

20190610155009-90328.jpg

Valmiermuižā tiek ražots ne tikai alus, bet arī dažādi bezalkoholiskie dzērieni, kuru sastāvu papildina dabīgas vietējās izejvielas. Iesaku nogaršot Valmiermuižas dzirkstošo ūdenādi ar lavandas un upeņu garšu vai pīlādžu un cidoniju garšu – ļoti vasarīgs, viegls, veselīgs un 100% dabīgs dzēriens (nav pievienots cukurs un krāsvielas, nedz arī saldinātāji, biezinātāji, irdinātāji, garšas pastiprinātāji vai citi ķīmiski brīnumi).

Pēc izglītojošas pastaigas turpinājām degustāciju, šoreiz nobaudot Kokmuižas eilus. Kāds sakars Valmiermuižas alus darītavai ar Kokmuižu? Valmiermuižas alus darītavas saimnieks ir nolēmis atjaunot Kokmuižas alus darītavu un tur ražot eilus.  

20190610155040-92813.jpg

Man pašai bija jaunatklājums, ka alus dalās divās kategorijās – lāgeros un eilos (nevis gaišajos un tumšajos). Kāda ir atšķirība starp lāgeralu un eilu? Raudzēšanas temperatūrā. Lāgeralus tiek raudzēts 12 grādu temperatūrā, bet eili top istabas temperatūrā.

20190610155158-12802.jpg

Degustējot dažādus eilus, uzzināju, ko nozīmē saīsinājums IPA. Tas ir Indijas gaišais eils – ar izteikti apiņotu aromātu un garšu. Apiņi ir dabīgs konservants. Agrākos laikos, kad Indija bija Lielbritānijas kolonija, lai alus ceļā uz Indiju nesabojātos, tam lika klāt ļoti daudz apiņu. Jāsaka atklāti, ka IPA eila aromāts un garša mani neuzrunāja. Bet tas lieliski papildinās ceptus, asus ēdienus. 

20190610155427-23121.jpg

Padoms alus baudīšanai Nr.1

Nekad nedzer alu no pudeles! Baudot alu, ir svarīgi just tā garšu. Savukārt garšu lielā mērā ietekmē aromāts. Ja tu dzer alu no pudeles, tad tu nejūti aromātu, līdz ar to nespēj izbaudīt arī īsto alus garšu.

Padoms alus baudīšanai Nr.2

Neviens vairs nebrīnās, ka dažādiem vīnu veidiem ir piemērotas noteiktas formas glāzes. Arī noteikta alus veida baudīšanai ir jāizvēlas pareizās formas glāze. 

Padoms alus baudīšanai Nr.3

Ja budžets ir ierobežots, bet vēlēšanās iedzert alu ir liela, nežēlo naudu pirmajiem diviem kausiem (pudelēm). Pirmos divus izvēlies kvalitatīvus alus, bet pēc tam jau vari dzert “lētāku” alu. Tomēr ieteikums ir alu baudīt, malkojot kvalitatīvu alu mazākā daudzumā, nevis dzert litriem nekvalitatīva dzēriena.

Padoms alus baudīšanai Nr.4

Alu ir ieteicams baudīt atdzesētu. Karstā vasaras dienā izvēlies mazāku glāzes/kausa/pudeles tilpumu, lai alus nepaspētu tajā uzsilt, kamēr to nesteidzīgi baudi.

Padoms alus baudīšanai Nr.5

Ja nevēlies iedzīvoties galvassāpēs nākamajā rītā pēc alus baudīšanas, galvenais padoms ir ievērot mērenību un nejaukt dažādus dzērienus kopā.

20190610155505-34627.jpg

Ieteikums Līgo svētku svinēšanai bez alkohola

Šajos Līgo svētkos noteikti nogaršo Kokmuižas kvasu! Garšas notis kā alum, bet alkohola nav ne kripatiņas. Tas varētu būt lielisks risinājums šoferīšiem un tiem, kuri svētkos paņēmuši pārāk daudz uz krūts, bet vēl nav gana.

Ja vien rodas tāda iespēja, iesaku apmeklēt alus darītavu, nodegustēt darinājumus un doties ekskursijā – noteikti uzzināsi kaut ko jaunu un interesantu, kā arī atklāsi jaunas garšas nianses.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies